miercuri, 3 iulie 2013

Maramures...

Pornim, azi intr-o calatorie virtuala prin provinciile istorice ale Romaniei. Evit cuvantul regiune, ca-i prea politizat si nu mai e de acualitate, dupa ce si-au bagat nasul politicieni...
Ce avem azi, aici...Maramures!
Trei din cele mai frumaose asezari:


1.Breb, comuna Ocna Şugatag, judeţul Maramureş

Sute de fotografi străini vin in fiecare an în satul Breb, pentru a imortaliza tradiţiile conservate de locuitori. Portul popular este şi el unul spectaculos, iar satul are o biserică din lemn, construită cu peste 700 de ani in urma. Un sat în care poţi admira superba arhitectură tradiţională maramureşeană şi mai ales porţile masive din lemn de la intrarea în gospodării.

Bucătăria este absolut fantastică. Pe lângă celebrele plăcinte maramureşene, puteţi savura şi un preparat asemănător cu sarmalele se numesc brozbuţele.

2.Preluca Nouă, comuna Copalnic-Mănăştur, judeţul Maramureş

Este un alt sat maramureşean, mărginit de păduri întinse, cunoscut în lume pentru frumuseţile naturale, dar şi pentru bisericile din lemn şi piatră din apropiere. Interesant este modul în care localnicii îşi înmormântează rudele decedate. Pentru că relieful nu a permis construirea unui cimitir de mari dimensiuni, morţii sunt înhumaţi, deseori, chiar în grădina casei în care au locuit sau în mici cimitire de la marginea drumului.

3.Săpânţa, comuna Săpânţă, judeţul Maramureş

Săpânța este celebra datorită cimitirului său vesel, operă a meșterului Stan Pătraș. Începând cu anul 1935, au început să apară crucile gravate și colorate de acest meşter şi de ucenicii săi. În versuri simple, naive, e povestită şi parodiată viața celui răposat, atât prin realizările sale, cât și prin obiceiurile rele ale acestuia, aceasta conferindu-i o notă de originalitate deosebită și unicitate în întreaga lume.

În sat poate fi vizitată şi rezervaţia naturală "Mlaştina Poiana Brazilor", întinsă pe 3 hectare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu