vineri, 4 octombrie 2013

Cadere unui imperiu- lectia bizantina

Unul din filmele cele mai incitante şi mai cotroversate care circulă în lumea ortodoxă este documentarul rusesc „Căderea unui imperiu – lecţia bizantină”. (...)
Principalul sens al filmului constă în evidenţierea faptului că nici o tehnologie, nici o știință sau dezvoltare externă nu poate preveni colapsul dacă miezul interior al civilizaţiei este distrus; în cazul în care se pierde conexiunea între ceea ce este personal și ceea ce este comun; în cazul în care sensibilitatea civilă este pierdută sau dacă înțelegerea faptului că există păcat aşa cum există şi virtute este pierdută; atunci când elitele au devenit putrede şi nu se mai pot recunoaște pe ele însele ca parte a națiunii.


Occidentul poate vedea, de asemenea, un avertisment în acest film, pentru că același lucru se întâmplă civilizației occidentale, o civilizație care a avut, de asemenea, un impuls, o mare cultură fondată pe convingerea clară a adevărului creștin, pe lupta dintre bine și rău. Din acest lucru îşi trag seva celebrele monologuri ale lui Macbeth și Hamlet, de aici vin eroii lui Schiller. Ce s-a ales de toate acestea de vreme ce s-a ajuns ca alegerea cea mai importantă a omului modern este brandul său de pastă de dinţi, iar patria lui este acolo unde taxele sunt mai mici?

3 comentarii:

  1. E ciclic...civilizatiile cad si reapar. Ar trebui o societate ideala pentru a supravietui la nesfarsit.

    RăspundețiȘtergere
  2. cu societatea ideala nu prea..."nu se exista"
    in schimb eu mai cred ca e valabila si pentru imperiile economico-financiare, caderea...

    RăspundețiȘtergere
  3. Pretty! This was an incredibly wonderful post. Many thanks for providing this info.


    Here is my homepage ... clickbank pirate

    RăspundețiȘtergere