vineri, 7 iulie 2017

Nevoia sau dorinta de a fi dependent

Nevoia sau dorinta de a fi dependent de cineva sau ceva din exteriorul tau este o consecinta fie a lipsei de maturitate psihica si emotionala, fie reprezinta un refuz de a asuma responsabilitatea propriei vieti - deci tot o lipsa de maturitate.
Dependenta nu are doar valente pozitive - lipsa de griji, comoditate, siguranta, ci ajungi sa platesti un pret foarte mare pentru ea: este necesar sa te supui, sa asculti de o autoritate, sa te multumesti cu ce primesti, sa faci compromisuri, sa fii in posesia si la dispozitia unui sistem sau a altei persoane.

Dependenta inseamna ca tu nu mai decizi asupra vietii tale, libertatea ta este conditionata de vointa altora, nu iti mai apartii.
Cu toate acestea, foarte multi oameni cauta dependenta, chiar isi fac un scop in sine din ea. Isi doresc sa gaseasca pe cineva sau ceva de care sa se agate, care sa le directioneze viata, sa le spuna ce si cum sa gandeasca, cum sa se comporte etc.
Multor oameni le este teama de libertate deoarece nu ar sti ce sa faca cu ea. Nu s-au maturizat suficient incat sa isi doreasca sa isi autodirectioneze viata si isi doresc sa traiasca la fel ca in copilarie - lipsiti de griji, dar supusi. Sa aiba reguli clare dupa care sa se ghideze, sa se mai revolte impotriva lor, dar totusi sa le urmeze si chiar sa le impuna si altora.
Captivitatea, chiar dictatura si tirania, sunt mult mai dezirabile pentru unele fiinte umane. Libertatea, cu asumarea de rigoare, cu obligativitatea de a-si forma un set de reguli, norme si valori proprii, este un efort pe care nu foarte multi oameni sunt dispusi sa si-l asume. Asa ca se lasa influentati si adopta cu usurinta credintele si modul de viata ale celor din jur. Bun, rau, nu conteaza. Sa fie "in randul lumii" deoarece asta le ofera siguranta, previzibilitate si predictibilitate si, cel mai important, nu este necesar sa gandeasca cu mintea lor si sa isi caute calea proprie.
Sunt adulti care traiesc asa si care isi cresc mai apoi copiii insuflandu-le ideea de dependenta ca valoare. In atare conditii, sisteme sociale precum comunismul si socialismul, care se pot transforma in dictaturi, vor avea mereu un teren fertil pe care sa se instaureze. Iar unde duce asta... am vazut cu totii. Atat la nivel personal, cat si ca popor.
Libertatea si asumarea nu sunt bune. Dependenta si supunerea sunt valori dezirabile. Bine o fi?
sursa: Ursula Sandner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu